Quinoa is een nieuw en voedzaam voedingsmiddel, dat sinds kort te koop is in de supermarkt en ook in enkele restaurants als vervanging van diverse bekende granen. Terwijl dit een nieuwe situatie is in verschillende plaatsen ter wereld, was quinoa een van de belangrijkste voor voeding bestemde gewassen van de pre-columbiaanse culturen van Zuid-Amerika, en het is nog steeds een belangrijk voeding voor de quechua en aymara volken uit de landelijke gebieden in de Andes bergen van Zuid-Amerika. Quinoa heet in het quechua taal, chisiya, wat “graan moeder” betekent.
Quinoa is uniek vanwege de kwaliteit van de zaden. Meestal, koken en toegevoegd aan soepen of wordt omgezet in bloem voor gebruik in brood, dranken of pap. Quinoa wordt vergeleken in energie verbruikt met voedingsmiddelen zoals bonen, maïs, rijst of tarwe. Bovendien, is quinoa een goede bron van kwaliteit eiwitten, voedingsvezels, meervoudig onverzadigde vetten en mineralen. Hoewel quinoa een goede bron van veel voedingsstoffen is, is het belangrijk om te consumeren als onderdeel van een maaltijd samen met vele andere soorten voedsel om te verkrijgen van een goede algemene voeding in evenwicht.
Inhoud per 100 g droog gewicht van macronutriënten in quinoa
QUINOA* | |
Energie (Kcal/100g) | 399 |
Eiwit (g/100g) | 16.5 |
Vet (f/100g) | 6.3 |
Totale Carbohydraten (g/100g) | 69.0 |
Vergelijking van de profielen van de essentiële aminozuren van de quinoa met de FAO score patroon voor leeftijden variërend van 3 tot en met 10 jaar (g / 100 gr. eiwit)
QUINOA | FAO* | QUINOA** |
Isoleucine | 3.0 | 4.9 |
Leucine | 6.1 | 6.6 |
Lycine | 4.8 | 6.0 |
Methionine + cysteine | 2.3 | 5.3* |
Phenylalanine + tyrosine | 4.1 | 6.9 |
Threonine | 2.5 | 3.7 |
Tryptophan | 0.66 | 0.9 |
Valline | 4.0 | 4.5 |
** Kiozol (1992)
Gehalte aan mineralen van quinoa, mg/100g droog gewicht
QUINOA* | |
Calcium | 148.7 |
Iron | 13.2 |
Magnesium | 249.6 |
Phosphorus | 383.7 |
Potassium | 926.7 |
Zinc | 4.4 |
Vitamine inhoud van quinoa, mg / 100g droog gewicht
QUINOA* | |
---|---|
Thiamine | 0.2 – 0.4 |
Riboflavin | 0.2 – 0.3 |
Foliumzuur | 0.0781 |
Niacin | 0.5 – 0.7 |